Seuraa meitä


Kirjaudu sisään

Syötä sähköpostiosoitteesi ja salasanasi:

Oletko uusi asiakas? Rekisteröidy nyt

Unohditko salasanasi? Palauta salasana

Käyttötarkoitus

Mitä suurempi tuote, sitä isompi veitsi - mitä pienempi tuote, sitä pienempi veitsi.

Yhdellä veitsillä(kokkiveitsi/gyuto) voi tehdä monenlaista. Muutamia poikkeuksia toki on, fileointiveitsi kalalle sekä sahateräveitsi tuoreelle/kovakuoriselle leivälle.  

 Oikea ote veitsestä on hyvä opetella. Kuvassa näkyy kuinka veistä kannattaa pitää kädessä. Tällä otteella ranne pysyy rentona, terää on helpoin kontrolloida, eikä se kallistele sivuille. Mitä enemmän pilkot, sitä luontevammaksi ote muuttuu. Muista vielä leikatessasi aina käyttää viiltävää liikettä! Kokkiveitsi/gyuto on monikäyttöisin veitsi jota käytetään eniten ja toimii yleisesti ottaen kaikkeen leikkaamiseen. Kokkiveitsien(gyutojen) terät ovat 15-40cm pitkiä, yleisin pituus on 20cm. Kokkiveitsi/gyuto on puhekieltä ja sillä viitataan keittiön yleisveitseen, jolla suurin osa työstä tehdään. Länsimaisessa kokkiveitsessä terä on tyypilillisesti alhaalta kaareva ja sen verran leveä, että sormet mahtuvat leikkuulaudan ja veitsen kahvan väliin.

Kokkiveitsen terä kaareutuu ylöspäin teränkärkeä kohti mentäessä. Tämän takia veitsen kärkeä yleensä pidetään kiinni leikkuulaudassa niin veitsi keinuu hyvin, tässäkin leikattaessa liike on viiltävä. Kokkiveitsellä on hyvä pilkkoa kasviksia, juureksia, hedelmiä, lihaa ym. Poistaa kalvoja lihasta. Lihaa leikattaessa on hyvä muistaa että veitsen terä olisi mahdollisimman pitkä, aina mitä enemmän veitsellä joutuu ”sahaamaan” sitä epäsiistimpi leikkuupinta on.

Arcos kokkiveitsi 20cm terällä.Santoku on Japanilaistyylinen kokkiveitsi yleiseen paloitteluun, erityisesti kasviksille. 

Santoku-veitsien terät ovat 12-18cm pitkiä. 

Santokussa on lähes sileäterä ja leikattaessa veistä useasti pidetään kokonaan ilmassa. Lyhyemmän teränsä takia veitsi ei sovellu niin hyvin lihan leikkuuseen. Santoku mallinen keittiöveitsi on noussut pikkuhiljaa lähes yhtä suosituksi kuin perinteinen kokkiveitsi.

Ovaalihionnat veitsissä ehkäisevät leikattavan tuotteen tarttuvuutta terään sekä tuovat paljon ulkonäköä.

 

Victorinox Santoku ovaalihiottu 17cm terällä.


Nakiri on Kiinalaistyylinen kokkiveitsi kasvisten paloitteluun. Nakiri-veitsien terät ovat 14-18cm pitkiä, usein 16cm. 

Nakiri on suorakaiteen mallinen kokkiveitsi ja terä lähes sileä. Leikkuu tyyli samankaltainen kuin Santokussa. Nakiri sopii erinomaisesti ”naputtamiseen” eli hieman hakkaavempaa leikkaamista muistuttavaan tyyliin, mutta ei kuitenkaan kirveeksi eikä koville aineksille tai luille sillä vaarana konkreettisten palojen irtoaminen. Monen mielestä Nakiria hyvä käyttää siitäkin syystä että veitsen saa hyvin tuettua rystysiä vasten leikattaessa, mikä ehkäiseen terän osumista sormiin.

Mac Nakiri 16cm terällä.


Fileointiveitsi on kalalle tarkoitettu taipuisa ja ohut teräinen veitsi. Fileointiveitsien terät ovat 16-32cm pitkiä. Mitä pienempi kala sitä lyhyempi teräinen fileointiveitsi ja mitä suurempi kala sitä pidempi teräinen fileointiveitsi.

Kalaa leikatessa pätee sama sääntö kuin lihallakin. Mitä pidempi terä veitsessä sitä vähemmän veitsellä tarvitsee sahata eli jälki pysyy siistimpänä. Graavia leikattaessa on syytä olla pitkä ja terävä veitsi että saadaan siistiä ja ohutta jälkeä. Monesti graavisiivut ovat liian paksuja koska kalaa on leikattu liian tylsällä veitsellä.

Arcos fileointiveitsi 28cm terällä.


Vihannesveitsi on nimensä mukaan pienemmille vihanneksille tarkoitettu lyhytteräinen veitsi. Vihannesveitsien terät ovat 10-15cm pitkiä. Yleisin terän pituus 12cm.  

Vihannesveitsi on myös erittäin paljon käytetty veitsi ja löytyy jokaiselta ammatti/kotikokilta. Näppärä kokonsa puolesta, soveltuu pieneen ja tarkkaan jälkeen. Soveltuu hyvin henkilöille jotka eivät tykkää isoteräisistä veitsistä.

Ran Damascus vihannesveitsi 12cm terällä.


Kuorimaveitsi on tarkoitettu vihannesten, juuresten sekä hedelmien kuorimiseen. Kuorimaveitsien terät ovat 6-8cm pitkiä. Kuorimaveitsiä on kahta erilaista mallia, sileäteräisenä sekä kynttä muistuttavalla kaariterällä.

Kuorimaveistä käytetään kädessä pidettävien tuotteiden työstämiseen. Kuorimiseen, sienten renssaukseen, mansikoiden lohkomiseen ym. Pienten tuotteiden pienimiseen sekä koristeiden tekemiseen. Käyräpäinen on todella hyvä kaikkeen mitä leikkaat tai kuorit niin että peukalo osuu terään. 

Global kuorimaveitsi 8cm terällä.

Arcos käyräpäinen ”kynsi” kuorimaveitsi 6cm terällä.


Leipäveitsi on nimensä mukaisesti tarkoitettu nimenomaan leivän leikkaamiseen ja se on aina sahateräinen. Leipäveitsien terät ovat yleisesti 20-22cm pitkiä. 

Leipäveitsi on lähes pakollinen tuoretta tai kova kuorista leipää käsiteltäessä. Teräväkään kokkiveitsi ei leikkaa siististi leivän pintaa.

  Mac leipäveitsi 22,5cm terällä.


Kondiittoriveitsi on myös sahateräinen leipäveistä pidempi veitsi jossa on pyöristetty kärki. Kondiittoriveitsien terät ovat yleisesti 25cm pitkiä.

Kondiittoriveitsi on hyvä apuväline esim. kakkupohjia leikatessa. Mikäli leikkaa kakkupohjaa leipäveitsellä, veitsen terävä kärki kerää itseensä taikinaa ja jäljestä tulee epäsiistimpi. Kondiittoriveitsi soveltuu leiville, kakuille, piirakoille, pasteijoille ym. leivonnaisille.

Victorinox kondiittoriveitsi 26cm terällä.


Tomaattiveitsi on pienempi sahateräinen veitsi jota saatavana pyöreällä tai terävällä kärjellä. 

Tomaattiveitsi on nimensä mukaisesti tarkoittu tomaatille mutta toimii loistavasti myös muille pehmeämmille vihanneksille. Todella hyvä veitsi esim. aamupalapöydässä. 

  Victorinox tomaattiveitsi 11cm terällä.


Boningveitsi on erittäin jäykkäteräinen lihojen/luiden putsaukseen tarkoitettu veitsi. Boningveitsien terät n. 16cm pitkiä.

Boningveitsi on hyvä apuväline paljon riistaa/lihaa käsitteleville henkilöille.

Arcos boningveitsi 16cm terällä.


Nylkyveitsi on ylöspäin kaareutuvalla jäykällä terällä varustettu veitsi joka soveltuu riistan avaamiseen ja nylkemiseen. Nylkyveitsien terät 12-18cm pitkiä. 

Pakollinen apuväline riistaa käsitteleville henkilöille.

  Victorinox nylkyveitsi 12cm terällä.

Tässä lyhyt esimerkki mille kukin veitsi on tarkoitettu. Kaikille veitsille löytyy vielä paljon asioita mitä niillä voi tehdä. Mikäli mieleen tulee jotakin lisättävää tai kysyttävää veitsien käyttöön liittyen niin voit ystävällisesti laittaa sähköpostia tai soittaa  •  info@veitset.fi  •  040 565 1155  •  


}